4/9 Föreläsning med Marie Lundgren. Didaktiska aspekter på olika material.
Föreläsaren förklarar att didaktik är läran om undervisningsmetodik. Detta innefattar själva undervisningen och inlärningens teori och praktik. Detta kopplats till de didaktiska frågeställningarna. Så som Vem är det som skall lära? Vad skall läras? Hur, varför, när, med vem, var och vem bestämmer lärandet? Vidare beskrivs det att undervisning och lärande sker ständigt i förskolan. Barn lär utifrån sina erfarenheter och intressen samt den egna motivationen och drivkraften i att söka nya kunskaper. Både i styrda lekar och aktiviteter samt i den fria leken tillägnas barnen ny kunskap. Pedagogernas roll är att tillsammans med barnen skapa meningsfulla sammanhang för ett gynnsamt lärande. Det finns olika perspektiv på lärande. Det konstruktivistiska synsättet ser barn som kompetenta, med egna förmågor. Barn lär i möten med andra samt skall göras aktiva och delaktiga. Det behavioristiska synsättet belyser barnens mognad som grund för lärande. Barn lär genom att pedagogen lär ut samt genom positiv och negativ förstärkning. Likaså finns det olika typer av barnsyn. Barn kan ses som medmänniskor där barn ges kontroll. En annan syn är att vuxna vet bättre och att barnen får rätt till valmöjlighet, ur vuxnas perspektiv. Eller så ses barn som irrationella, vilket begränsar barnen.
I förskolan finns olika typer av läromedel. Olika material för olika ändamål. Vad är det då som gör ett material didaktiskt? Marie beskrev att allt material kan vara didaktiskt, det är tankarna bakom som avgör. De didaktiska frågorna bör ligga som grund då ett material används i undervisningssyfte. Ovanstående aspekter är intressanta och betydelsefulla för mig som blivande pedagog. I min yrkesroll vill jag gynna barnens nyfikenhet och lust till att lära. För mig är det därför av stor vikt att veta hur barn lär på bästa sätt. Enligt mig är det en kombination av att lära känna barnen, barngruppens dynamik samt mitt personliga förhållningssätt. Hur jag möter och ser på barn och lärande, är väsentligt för hur de sedan mottager det jag vill lära ut. De olika perspektiven behöver dock inte ta ut varandra, då jag anser att i förskolan används flera. Ibland görs aktiviteter baserat på barnens mognad och även positiv förstärkning är vanligt förekommande. Som pedagog är det dock av stor vikt att vara införstådd i de olika synsätten och reflektera över sitt arbetssätt och val av aktiviteter.
I föreläsningen ingick även workshop då vi gruppvis fick tillgång till material så som leksaker, snören, äggkartonger och böcker. Vi fick fundera hur vi kunde göra olika material till läromedel med utgångspunkt i de didaktiska frågeställningarna. Detta var mycket intressant och lärorikt. Dels att sätta ord på sina egna tankar och funderingar, men även att höra hur andra hade tänkt. Inspirerande! Snart är det dags att tillverka eget didaktiskt material. Marie tipsade oss om att vi med fördel kan använda oss utav våra egna intresseområden. Mitt didaktiska material kommer att utgå från den avdelning jag gör min VFU på. Det skall passa in med det barnen och pedagogerna arbetar med, samtidigt som jag vill fånga upp sådant som barnen är intresserade av. Min förhoppning är att materialet skall kunna användas på olika sätt, samt få barnen att ta aktiviteterna vidare. Jag kommer att utgå från momentplanering med de didaktiska frågorna samt mål från Läroplanen för förskolan.
Mer om didaktiska frågeställningarna på skolverkets hemsida: http://www.skolverket.se/skolutveckling/forskning/didaktik
4/9-2015 Marie Lundgren Didaktiska aspekter på olika material, Campus Varberg, Varberg
1 kommentarer
Sara
26 Oct 2015 11:55
Jättebra!
Kommentera