Problematisera och redogör för hur du utifrån kursens innehåll kan använda teorier om estetiska lärprocesser som stöd i ditt yrkesutövande.
8/9 Workshop, Bild 1 med Mats Andersson, Bildgrammatik och materialkännedom.
Mats inledde med att beskriva att en abstrakt bild är när vi inte ser vad det föreställer. Det är färg och form, men inget vi direkt känner igen. I motsats till det abstrakta är det konkreta. Det vill säga det vi ser vad det är, så som målning av föremål, foto och film. Mats beskrev även att en statisk bild har en jämnvikt och uppfattas som stillastående. Delar vi en statisk bild i mitten så har motivet en jämnvikt mellan höger och vänster sida. En dynamisk bild upplevs i stället som mer energisk och har ofta en eller flera rörelseriktningar i motivet.
Efter en kort genomgång av materialet som vi hade tillförfogande startade workshopen.Vi fick tillgång till olika typer av papper, tyger, färger, kol, pennor och kritor. Förutom de mest klassiska materialen så fanns även en hel del från köket. Fick som uppgift att att göra abstrakta bilder. Till en början tittade vi på olika bilder och lade ut en liten tittruta för att avgränsa ett område med färg och form. Denna bild skulle sedan återskapas genom att endast riva i olika typer av papper och limma fast dessa på ett pappersark som var 15x15cm.

När den bilden var kvar skulle vi utgå från den och skapa en ny bild i gråskala, i samma storlek. Efter det gick jag över till att göra en i tyg, sedan en med akvarellkritor på oljepapper och sedan fingerfärg på akvarellpapper. Vi blev uppmuntrade av Mats att testa det otänkbara. Det vill säga att kombinera material som inte är avsedda för varandra. Denna workshop var mycket inspirerande för mig. Oerhört lärorikt att skapa abstrakta bilder och testa sig fram. Till slut lyckades jag släppa fokus på resultatet och då kom skaparglädjen igång på allvar.
Det är mycket jag tar med mig efter workshopen. Dels kan det vara av stor fördel att presentera materialet samt att ha en tydlig första punkt, för att skapa engagemang och nyfikenhet. Jag reflekterade även över abstrakt skapande. Gällande bild är min uppfattning att förskolor generellt behöver bli bättre på att våga gå utanför ramarna. Bild är något som intresserar mig och jag känner mig trygg i. I min yrkesrol vill jag därför föra in mer abstrakt skapande i verksamheten. I Läroplan för förskolan (98.rev2010 s.7) framgår det att skapande och kommunikation med olika uttrycksformer, så som bild, skall utgöra innehåll och metod i verksamhetens strävan i att bidra till barns utveckling och lärande. Då innefattas även sådant som att forma, konstruera och nyttja material. Dessa mål går att uppnå genom den typen av bildskapande som står beskrivet ovan. Som pedagog kan det dock uppfattas problematiskt att bejaka barnen i sitt exprimerande då denna typen av aktivitet kan kräva en del tid för förberedelse och städning. Även kostnaden för materialet kan påverka hur pedagoger bemöter barns lust att skapa. Enligt mig är det därför av stor vikt att rannsaka sitt eget förhållningssätt. Genom ett demokratiskt arbetsätt kan barn i verksamheten bli delaktiga i såväl processen som för- och efterarbetet. Materialet behöver inte heller vara kostsamt utan det går att använda sig av återvinningsmaterial för att våga testa det otänkbara. Det går också att ändra dagsrutiner och användandet av lokaler för att kunna genomföra liknande typer av aktiviteter. Enligt min mening tror jag att genom att göra bildskapandet i förskolan mer abstrakt går det att nå fler barn. Detta eftersom skapandet inte bidrar till prestationsångest på samma sätt som andra bildaktiviteter. Detta är viktigt eftersom alla barn har rätt till att få känna skaparglädje och att kunna utvecklas genom estetiska lärprocesser.

I denna typen av aktiviteter går det även att nå flertalet mål i från Lpfö98 (rev.2010 s. 9-10), så som att ge barn möjlighet att utveckla sin språkliga och matematiska förmåga. Även motoriken och sin förståelse för naturvetenskap. Det går att få med flera mål under en och samma process, allt beroende på pedagogens didaktiska tankar med aktiviteten.
8/9-2015 Mats Andersson. Workshop Bildgrammatik och materialkännedom. Campus Varberg, Varberg
Läroplan för förskolan Lpfö 98 [Elektronisk resurs]. [Ny, rev. utg.] (2010). Stockholm: Skolverket
Tillgänglig på Internet: http://hdl.handle.net/2077/30905
Kommentera